En aquesta novel·la, Jean Louise Finch (coneguda com Scout), narra un període de la seva infantesa on el seu pare, l’advocat Atticus Finch, ha de defensar un home negre acusat d’haver violat a una dona blanca al poble de Maycomb, a l’estat d’Alabama. Mentrestant, Scout, junt amb el seu germà i el seu amic Dill, tenen com a passatemps inventar històries al voltant de la vida de Boo Radley, un veí seu que els té fascinats alhora que atemorits perquè es rumoreja que fa anys que viu amagat a casa seva.

 

Matar a un ruiseñor, escrit per Harper Lee, pretén fer palesa la indefensió de la gent negra davant la justícia durant la dècada dels anys trenta al sud del Estats Units; indefensió deguda, bàsicament, al racisme i els prejudicis socials que regnaven en aquella època dins la civilització nord-americana.

 

Harper Lee

Harper Lee, personalment en persona

 

M’ha agradat molt aquesta novel·la, no només per la història que es narra sinó també per com està escrita: la narradora descriu el que succeeix barrejant raonaments propis d’un infant amb els d’una persona adulta que reflexiona sobre el seu passat, donant-li, d’aquesta manera, cert encant i dolçor al relat.

 

L’any 1962 el director de cinema Robert Mulligan va fer una versió cinematogràfica de la novel·la, on Gregory Peck va guanyar l’Oscar a millor intèrpret masculí per l’encarnació d’Atticus Finch.

 

Recomano aquest llibre a tots aquells que passin per aquí, no perquè sigui un clàssic de la literatura del segle XX sinó perquè penso que és una forma entretinguda de conèixer i reflexionar sobre esdeveniments històrics que, dissortadament, segueixen succeint avui dia.

 

– ¿Te gustaría que se quedase a vivir con nosotros? –preguntó.

Dije que me gustaría mucho, lo cual era mentira, pero uno no debe mentir en ciertas circunstancias, en particular cuando no puede modificar las circunstancias.

Anuncis