Tot comença en un vaixell que es dirigeix a l’Àrtic, el seu capità, Robert Walton, ambiciona arribar al pol Nord i està disposat a fer el que calgui per aconseguir-ho però Víctor Frankenstein, tripulant d’aquell vaixell, li farà entendre a través de la narració del seu passat que aspirar a ser una persona perfecta l’únic que li durà són problemes.

Frankenstein, un jove encuriosit amb la ciència, decideix estudiar medicina a la universitat. És allà on naixerà el seu afany de crear vida a partir de la mort i a causa d’aquesta obsessió comença a crear un cos tot fent servir restes mortals. La primera reacció de Víctor al veure que la criatura creada té vida és sortir corrents, deixant aquell monstre fet de despulles sol i desemparat.

Del que no és conscient el seu creador és que el Monstre aprèn a llegir, parlar i escriure i que quan descobreix qui és el seu creador, decideix venjar-se ja que se sent desgraciat perquè la societat el rebutja per la seva terrorífica aparença.

Penso que Mary Shelley, l’autora de Frankenstein, va aconseguir escriure una història commovedora ja que el seu escrit suscita terror i compassió. És la primera novel·la gòtica que llegeixo i no pensava que llegint pogués imaginar-me escenes fosques i a l’hora sentir llàstima i empatia amb els personatges.

Una de les coses que més m’ha agradat del llibre és l’evolució dels personatges al llarg de la història; Víctor passa de ser una persona encuriosida amb la ciència a un obsés i egoista al descobrir que pot crear vida a partir de la mort. Tanmateix, el personatge segueix evolucionant, fins, des del meu punt de vista, tornar-se un desgraciat. Pel que fa el Monstre, és un personatge vulnerable i bondadós en busca d’estima i companyia. Tot i així, el rebuig social que experimenta fa que es torni pervers.

Aprofito que tinc a les meves mans l’article La belleza del monstruo, escrit per Rosa Montero, per fer una pinzellada de la vida de l’autora de Frankenstein: Mary W. Shelley era filla del pensador revolucionari William Godwin i de Mary Wollstonecraft, una de les primeres feministes de la història i autora de Vindicació dels drets de la dona tot i que mare i filla mai es van poder conèixer perquè aquesta primera va morir al donar a llum.

Mary Shelley va escriure Frankenstein una nit d’estiu de 1816, aleshores tenia 18 anys i es trobava allotjada junt amb el seu marit, el poeta Percy Shelley, a casa de l’autor romàntic Lord Byron. El que no podia saber aleshores l’autora d’aquesta novel·la és que la seva vida seria igual de dissortada que la del Dr. Frankenstein ja que va viure la mort de tres dels quatre fills que va tenir i la del seu marit, que va morir ofegat als 29 anys mentre navegava per la costa de Liguria.

A l’any 1994 Kenneth Branagh va dirigir la pel·lícula Mary Shelley’s Frankenstein basada en el llibre que li dedico avui una entrada. Robert de Niro fa el paper de Monstre i el mateix Kenneth Branagh de Víctor Frankenstein.

Recomano el llibre a tots aquells que tinguin curiositat per conèixer la novel·la gòtica. Per a mi no ha estat un llibre que m’hagi enganxat però m’ha agradat el missatge que vol transmetre al lector i la manera en què ho fa.

Mary Shelley personalmente en persona

Mary Shelley personalmente en persona

Anuncis